Wednesday, 27 April 2011

AYAM LADA MERAH


AYAM LADA MERAH
RESEPI: LILY MARIA ( 28/04/2011  )
BAHAN-BAHANNYA

1 kg. Ayam - dipotong kecil dan bersihkan
10 tangkai Cili Merah     }
10 ulas Bawang Merah    } dikisar
5 ulas Bawang Putih       } bersama
1 cm. Halia                       }
40 gm. Puri Tomato
50 gm. Gula Melaka
2 tangkai Cili Hijau - dihiris serong
1 biji Bawang Besar - dibelah dua dan dihiris bulat
2 batang Serai - dititik
3 biji Tomato - dibelah empat
1 cawan Air
sedikit Kunyit Serbuk
sedikit Garam
sedikit Serbuk Perasa - jika suka 
Minyak

CARA MEMBUATNYA

  Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Panaskan
minyak kemudian goreng ayam sehingga masak, tetapi jangan 
terlalu garing. Ketepikan.
   Panaskan minyak didalam kuali kemudian tumis bahan-bahan
yang telah dikisar dan masukkan serai. Masak sehingga garing 
kemudian masukkan puri tomato dan gula melaka.
   Setelah itu masukkan air. Kacau sehingga kuah agak pekat
barulah dimasukkan ayam, tomato buah dan cili hijau. Tambahkan 
sedikit garam dan serbuk perasa jika suka.

NOTA:
Ini adalah resepi terbaru dan fresh dari dapur Maria.
Kepada semua, selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment