Sunday, 24 April 2011

NASI BERYANI


NASI BERYANI
RESEPI: LILYMARIA

BAHAN - BAHANNYA

200 gm. Minyak Sapi
sedikit Garam
sedikit Serbuk Perasa
sedikit Air
2 kg. Beras Basmathi

BAHAN  A:

300 gm. Bawang Putih           }
30 gm. Bawang Merah           }  dikisar
30 gm. Halia                           }  bersama
30 gm. Badam tanpa kulit     }
30 gm. Kulit Kayu Manis
30 gm. Bunga Cengkih
30 gm. Bunga Lawang
30 gm. Buah Pelaga

BAHAN  B:

100 gm. Rempah Beryani
2 tin Susu Sejat
Air secukupnya - untuk menanak nasi
2 helai Daun Pandan
2 tangkai Daun Ketumbar
Kismis secukupnya

CARA MEMBUATNYA

   Rendam beras basmathi selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
Panaskan minyak sapi, tumis bahan A sehingga wangi. Masukkan bahan
B kecuali daun ketumbar dan kismis. Kacau rata untuk beberapa minit 
sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan beras dan tanak nasi. 
Setelah nasi masak masukkan daun ketumbar. Taburkan kismis diatas 
nasi beryani ketika menghidang.  

     


No comments:

Post a Comment