Satu lagi resepi kek lapis dari Blog Abang Rozzan yang mudah
dan sedap...
KEK LAPIS CADBURY
BAHAN-BAHANNYA
500 gm mentega
10 biji telur
150 gm gula
100 gm tepung biskut marie
1 peket santan serbuk (50 gm)
100 gm susu manis
180 gm tepung gandum-akak guna tepung hongkong
coklat cadbury secukupnya -dalam 2 paket
CARA MEMBUATNYA
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur
satu persatu hingga habis.Masukkan tepung biskut marie,
tepung gandum, santan dan susu. Gaul rata.Bahagikan kepada 2 bahagian.Satu bahagian dimasukkan koko anggaran 1 sudu besar
dan gaulkan hingga sebati.
10 biji telur
150 gm gula
100 gm tepung biskut marie
1 peket santan serbuk (50 gm)
100 gm susu manis
180 gm tepung gandum-akak guna tepung hongkong
coklat cadbury secukupnya -dalam 2 paket
CARA MEMBUATNYA
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur
satu persatu hingga habis.Masukkan tepung biskut marie,
tepung gandum, santan dan susu. Gaul rata.Bahagikan kepada 2 bahagian.Satu bahagian dimasukkan koko anggaran 1 sudu besar
dan gaulkan hingga sebati.
Bakar lapisan pertama plain hingga masak. Ratakan adunan
untuk lapisan kedua dan susun coklat cadbury. Bakar hingga
masak. Ulang hingga habis.
Gunakan Loyang 9”x9” (saya gunakan 8"x8")
Gunakan api grill sahaja dgn suhu kira-kira 200 C'
Masa membakar kira-kira 1 jam 20 minit.
untuk lapisan kedua dan susun coklat cadbury. Bakar hingga
masak. Ulang hingga habis.
Gunakan Loyang 9”x9” (saya gunakan 8"x8")
Gunakan api grill sahaja dgn suhu kira-kira 200 C'
Masa membakar kira-kira 1 jam 20 minit.
No comments:
Post a Comment