KEK MENTEGA
Kek ini boleh dijadikan kek asas untuk membuat kek
ulangtahun atau kek perkahwinan
BAHAN-BAHANNYA
250 gm Mentega
200 gm Gula Kastor
250 gm Tepung Gandum
1 sdt Serbuk Penaik
4 Biji Telur
4 sdb Susu Cair
1 1/2 sdt Esen Vanila
CARA MEMBUATNYA
Pukul mentega dan gula sehingga benar-benar ringan.
Masukkan telur sebiji-sebiji kemudian masukkan esen vanila.
Masukkan tepung berselang -seli dengan susu cair, mulai
dengan tepung dan akhiri dengan tepung. Menggunakan sendok
kayu atau scrapper adalah lebih baik untuk mengacau adunan ini.
Tuang adunan kedalam loyang yang telah dilenser dan dialas kertas.
Goyangkan. Letak loyang adunan diatas rak tengah ketuhar dan bakar
pada suhu 160 C' selama 45 minit atau sehingga kek masak.
Pastikan kek betul-betul sejuk jika ingin menghias kek dengan krim
mentega...
KRIM MENTEGA ( 1 )
BAHAN-BAHANNYA
500 gm Krimwell
200 gm Lemak Sayuran ( Shortening )
160 gm Gula Aising
2 sdb Susu Pekat -jika suka
1 sdt Esen Vanila
1/2 sdt Minyak Mentega ( Butter Oil )
CARA MEMBUATNYA
Putar krimwell dan lemak sayuran sehingga gebu. Masukkan
susu pekat dan putar. Masukkan vanila dan minyak mentega.
Kemudian masukkan gula aising dan putar hingga menjadi sebati.
No comments:
Post a Comment