KEK COKLAT ( ASAS KEK )
125 gm Tepung Naik Sendira { diayak
1 sdt Serbuk Penaik { bersama
150 gm Gula Halus
125 gm Mentega
2 Biji Telur
1 sdt Esen Vanila
1/2 cwn Serbuk Koko { diayak
CARA MEMBUATNYA
Pukul gula dan mentega hingga kembang. Masukkan telur
dan esen vanila dan pukul lagi. Kemudian masukkan serbuk
koko dan pukul lagi hingga sebati. Masukkan tepung sedikit
demi sedikit sambil digaul rata.
Tuang adunan kedalam loyang yang telah dialas dengan
kertas dan digris dengan sedikit mentega. Ratakan permukaan
adunan dengan pisau atau sudu untuk membuang gelembung-
gelembung udara yang teperangkap.Bakar didalam ketuhar
selama 30 minit pada suhu 170 C'.
NOTA: Kek ini boleh dihias dengan krim mentega atau ganache
coklat. Pastikan kek betul-betul sejuk untuk dihias.Boleh dihias
untuk dijadikan kek ulang tahun atau sebagainya mengikut citarasa
anda.
Untuk membuat krim mentega dan ganache coklat klik saja pada
resepi krim mentega dan ganache.
No comments:
Post a Comment