Wednesday, 15 February 2012

KEK COKLAT

KEK COKLAT IDAMAN


KEK COKLAT ( ASAS KEK ) 
BAHAN-BAHANNYA
125 gm Tepung Naik Sendira   { diayak
1 sdt Serbuk Penaik                  { bersama
150 gm Gula Halus
125 gm Mentega
2 Biji Telur
1 sdt Esen Vanila
1/2 cwn Serbuk Koko    { diayak


CARA MEMBUATNYA
     Pukul gula dan mentega hingga kembang. Masukkan telur
 dan esen vanila dan pukul lagi. Kemudian masukkan serbuk
koko dan pukul lagi hingga sebati. Masukkan tepung sedikit 
demi sedikit sambil digaul rata.
     Tuang adunan kedalam loyang yang telah dialas dengan 
kertas dan digris dengan sedikit mentega. Ratakan permukaan
adunan dengan pisau atau sudu untuk membuang gelembung-
gelembung udara yang teperangkap.Bakar didalam ketuhar 
selama 30 minit pada suhu 170 C'.


NOTA: Kek ini boleh dihias dengan krim mentega atau ganache
coklat. Pastikan kek betul-betul sejuk untuk dihias.Boleh dihias
untuk dijadikan kek ulang tahun atau sebagainya mengikut citarasa
anda.


                    KEK COKLAT GATEAU


 Untuk membuat krim mentega dan ganache coklat klik saja pada
resepi krim mentega dan ganache. 

No comments:

Post a Comment