Assalamualaikum,Salam buat semua. Disini ada maria sertakan berberapa resepi biskut, lauk pauk,berbagai jenis nasi dan kueh mueh juga kek yang lazat dan enak, untuk kita kongsi bersama.Selain resepi sendiri dan teman-teman blog,kebanyakkan resepi-resepi ini maria dapatkan dari majalah-majalah, buku-buku masak dan juga resepi dari chef-chef terkemuka.Kalau hendak membuatnya juga mudah.Kepada sesiapa yang suka memasak dan baru hendak belajar memasak, cubalah resepi-resepi ini...Selamat mencuba
Tuesday, 14 February 2012
LAPIS BATIK SERI SERAWAK ( II )
LAPIS BATIK SERI SERAWAK
RESEPI: RABIAH AMIT
BAHAN-BAHAN: A
20 Biji Kuning Telur
6 Biji Putih Telur
180 gm Gula Kastor
150 gm Tepung Hongkong
1 sdm Ovallete
BAHAN-BAHAN: B
480 gm Mentega
100 gm Horlick
6 sdm Susu Pekat
Pewarna Kuning, Hijau dan Ungu
CARA MEMBUATNYA
pukul semua bahan A sehingga pekat dan ketepikan.
Dibekas berasingan pukul semua bahan B sehingga putih.
Campirkan kedua-dua adunan ini dan gaul sehingga rata.
Bagi adunan kepada 3 bahagian.Warna setiap satu bahagian
dengan pewarna hijau,kuning dan ungu.
Gunakan loyang 8 1/2 x 8 1/2 x 3 yang telah dialas kertas dan
disapu sedikit mentega. Untuk lapisan pertama masukkan adunan
berwana hijau. Bakar sehingga masak kemudian masukkan adunan
berwarna kuning dan bakar lagi sehingga masak diikuti adunan
berwarna ungu. Ulangi proses melapis dan bakar sehingga kelapisan
yang terakhir. Untuk lapisan terakhir, masukkan 2 sudu makan adunan
berwarna hijau ,diikuti 2 sudu makan adunan berwarna kuning dan akhir
sekali 2 sudu makan adunan berwarna ungu. Lorekkan dengan lidi dari
hujung ke hujung untuk mendapatkan corak batik. Bakar sehingga masak.
Labels:
ANEKA KEK
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment