Tuesday, 24 April 2012

BISKUT BADAM RANGUP





BISKUT BADAM RANGUP
BAHAN-BAHANNYA
100 gm Mentega
100 gm Gula Aising
30 gm Putih Telur
1/2 sdt Esen Badam
150 gm Tepung Biskut
30 gm Serbuk Kacang Badam

CARA MEMBUATNYA
     Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan tinggi 
selama 1 minit. Kaut sekeliling mangkuk dan putar sekali 
lagi pada kelajuan tinggi selama 5 minit. Masukkan putih
telur dan esen badam dan dipukul lagi pada kelajuan sederhana 
selama 4 minit. Masukkan tepung biskut dan serbuk kacang badam.
Putar selama 1 minit untuk membentuk doh.
     Terap doh menggunakan acuan empat persegi. Susun didalam 
dulang pembakar yang telah digris dengan sedikit mentega dan bakar 
didalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 'C selama
8 - 10 minit sehingga separuh masak.
    Keluarkan biskut dari ketuhar dan sapu dengan kuning telur diatas
biskut. Hias dengan kepingan badam dan dibakar sekali lagi didalam
ketuhar pada suhu 180 'C selama 5 - 10 minit atau sehingga masak
keperangan.


  

No comments:

Post a Comment