BISKUT BADAM RANGUP
BAHAN-BAHANNYA
100 gm Mentega
100 gm Gula Aising
30 gm Putih Telur
1/2 sdt Esen Badam
150 gm Tepung Biskut
30 gm Serbuk Kacang Badam
CARA MEMBUATNYA
Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan tinggi
selama 1 minit. Kaut sekeliling mangkuk dan putar sekali
lagi pada kelajuan tinggi selama 5 minit. Masukkan putih
telur dan esen badam dan dipukul lagi pada kelajuan sederhana
selama 4 minit. Masukkan tepung biskut dan serbuk kacang badam.
Putar selama 1 minit untuk membentuk doh.
Terap doh menggunakan acuan empat persegi. Susun didalam
dulang pembakar yang telah digris dengan sedikit mentega dan bakar
didalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 'C selama
8 - 10 minit sehingga separuh masak.
Keluarkan biskut dari ketuhar dan sapu dengan kuning telur diatas
biskut. Hias dengan kepingan badam dan dibakar sekali lagi didalam
ketuhar pada suhu 180 'C selama 5 - 10 minit atau sehingga masak
keperangan.
No comments:
Post a Comment