RESEPI : LILYMARIA ( 2011 )
BAHAN - BAHAN A :
480 gm Tepung Gandum }
2 sdt Krim Tar - Tar } diayak
1 sdt Soda Bicarbonat } bersama
1/2 sdt Garam Halus }
BAHAN - BAHAN B :
2 cawan Nestum Original
1 cawan Kelapa Kering
1 cawan Cincangan Badam dan Gajus
BAHAN - BAHAN C :
400 gm Mentega
220 gm Gula Kastor
120 gm Gula Perang
2 Biji Kuning Telur
2 sdt Esen Vanila
Coklat M & M - untuk hiasan
Nestum secukupnya
CARA MEMBUATNYA :
Satukan bahan-bahan A yang telah diayak bersama dengan
bahan-bahan B. Pukul mentega, gula halus dan gula perang
hingga sebati. Masukkan esen vanila dan telur sambil dipukul
lagi sehingga adunan menjadi sebati. Masukkan campuran
tepung dan kaup balikkan sehingga adunan sebati dan boleh
dikepal.
Ambil sedikit adunan bulat-bulatkan kemudian golek dan
salutkan adunan dengan nestum dan susun diatas dulang
pembakar yang telah dilenser. Hias dengan coklat m &m.
Bakar dalam ketuhar bersuhu 180'C selama 10 - 15 minit atau
hingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment