Saturday, 13 August 2011

BISKUT KELAPA NESTUM





BISKUT KELAPA NESTUM
RESEPI : LILYMARIA  ( 2011 )


BAHAN - BAHAN A :
480 gm Tepung Gandum   }
2 sdt Krim Tar - Tar           } diayak
1 sdt Soda Bicarbonat       } bersama
1/2 sdt Garam Halus         }


BAHAN - BAHAN B :
2 cawan Nestum Original
1 cawan Kelapa Kering
1 cawan Cincangan Badam dan Gajus


BAHAN - BAHAN C :
400 gm Mentega
220 gm Gula Kastor
120 gm Gula Perang
2 Biji Kuning Telur 
2 sdt Esen Vanila
Coklat M & M - untuk hiasan
Nestum secukupnya




CARA MEMBUATNYA :
   Satukan bahan-bahan A yang telah diayak bersama dengan
bahan-bahan B. Pukul mentega, gula halus dan gula perang
hingga sebati. Masukkan esen vanila dan telur sambil dipukul 
lagi sehingga adunan menjadi sebati. Masukkan campuran
tepung dan kaup balikkan sehingga adunan sebati dan boleh
dikepal.
  Ambil sedikit adunan bulat-bulatkan kemudian golek dan 
salutkan adunan dengan nestum dan susun diatas dulang 
pembakar yang telah dilenser. Hias dengan coklat m &m.
   Bakar dalam ketuhar bersuhu 180'C selama 10 - 15 minit atau 
hingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment