Sunday 24 April 2011

AYAM MASAK MADU







AYAM MASAK MADU
SUMBER:MAJALAH JELITA 2007
CHEF NIRMALA DASS


BAHAN A:


1 Ekor Ayam ( dibersihkan dan dipotong lapan )
sedikit Kunyit
sedikit Garam
Minyak untuk menggoreng

BAHAN MENUMIS:


1 camca teh Jintan
2 batang Kulit Kayu Manis
4 kuntum Bunga Lawang
3 biji Bawang Besar -  dihiris
5cm Halia -  dihiris
1 camca teh Serbuk Kunyit
3 camca besar Serbuk Cili
1 camca teh Lada Hitam
1 camca besar Tomato Puri
1/2 cawan Air
1/2 cawan Madu
1 camca besar Kicap Pekat
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA:

   Gaul rata bahan A , panaskan minyak dan goreng sehingga keemasan.
angkat dan ketepikan. Panaskan sedikit minyak, tumis kulit kayu manis,
dan bunga lawang sehingga wangi. Masukkan bawang besar, bersama halia, 
kacau sehingga layu. Masukkan serbuk cili bersama lada hitam. Kacau seketika.
Tuang tomato puri bersam air dan kacau lagi. Masukkan madu, kicap pekat dan garam.
Biar sehingga kuah pekat, masukkan ayam seketika. Angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment