Tuesday, 26 April 2011

KARI KEPALA IKAN


KARI KEPALA IKAN
RESEPI: LILYMARIA

BAHAN-BAHANNYA

3 kilo Kepala Ikan Merah
500 gm. Kacang Bendir     }  dipotong
500 gm. Terung                 }   kecil
200 gm. Air Asam Jawa
200 ml. Santan
sedikit Garam dan Serbuk Perasa

BAHAN TUMIS:

200 gm. Bawang Merah    }  
300 gm. Bawang Putih     } dincincang
300 gm. Halia                  }
200 gm. Kulit Kayu Manis
20 gm. Bunga Lawang
20 gm. Buah Pelaga
30 gm. Halba Campur
30 gm. Daun Kari 

CARA MEMBUATNYA

  Panaskan sedikit minyak didalam kuali. Masukkan bawang merah, 
bawang putih dan halia diikuti bahan tumis yang lain.kacau sehingga
wangi. Masukkan rempah kari, santan, air asam jawa, kacang bendir,
dan terung. Kacau sebentar.
   Masukkan kepala ikan dan kacau perlahan-lahan sehingga masak.
bubuh garam dan serbuk perasa secukupnya.

No comments:

Post a Comment