Wednesday, 20 April 2011

GULAI KACANG BERTEMPE





GULAI KACANG BERTEMPE
SUMBER: MAJALAH JELITA

BAHAN - BAHANNYA

600 gm. Kacang Panjang - hiris serong
1 batang Lobak Merah - dihiris halus
3 tangkai Cili Merah - potong serong
1 keping Tauhu - dipotong dadu dan digoreng
1 keping Tempe - dipotong dadu dan digoreng
1 helai Daun Kunyit - dihiris
1/2 sm. Kunyit Hidup - dikisar
50 gm. Bawang Merah - dikisar
2 batang Serai - diketuk
10 tangkai Cili Kering - rebus dan kisar
1 cawan Santan
10 gm. Ikan Bilis
1/2 cawan Air

CARA MEMBUATNYA

   Panaskan minyak, kemudain masukkan bawang, serai, cili kering,
ikan bilis dan kunyit hidup. Masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
Kemudian masukkan lobak merah, kacang panjang, daun kunyit, tauhu dan
tempe.
   Selepas itu, masukkan santan diikuti dengan garam. Perlahankan api dan
biar seketika hingga mendidih.

No comments:

Post a Comment