Monday, 25 April 2011

KARI AYAM UBI KENTANG


KARI AYAM UBI KENTANG
RESEPI: LILYMARIA

BAHAN - BAHANNYA

500 gm. Minyak Masak
500 gm. Rempah Kari
1 liter Santan
1 kilo Ubi Kentang ( dibelah empat )
3 kilo Ayam ( dibersih dan dipotong kecil )

BAHAN TUMIS:

500 gm. Bawang Merah  }
300 gm. Bawang Putih   } dicincang
300 gm. Halia                 }
20 gm. Kulit Kayu Manis
20 gm.Bunga Lawang
20 gm. Buah Pelaga
10 gm. Bunga Cengkih

CARA MEMBUATNYA

   Panaskan sedikit minyak didalam kuali, masukkan bawang merah, 
bawang putih dan halia. Tumis sehingga wangi dan masukkan bahan
tumis lain. Tumis lagi sehingga wangi.
   Masukkan rempah kari, santan dan ubi kentang. Kacau sebentar. 
Masukkan ayam dan kacau perlahan - lahan sehingga masak.

NOTA:
   Selain enak dimakan dengan nasi, Kari ayam ubi kentang ini juga 
boleh dimakan dengan roti jala dan roti perancis. 

No comments:

Post a Comment