Sunday, 1 May 2011

BISKUT MARMAR CARRIE'S'S HAZEL



BISKUT MARMA CARRIE'S HAZEL
SUMBER: BUKU BICARA BISKUT WENDY KOR

BAHAN - BAHANNYA

250 gm. Mentega
150 gm. Gula Perang
300 gm. Tepung Superfine
50 gm. Tepung Kacang Hijau
1/2 sudu teh Soda Bicarbonate
150 gm. Kacang Hazel
500 gm. Coklat Masakan
20 gm. Gula Pastel
Mangkuk Kertas

CARA MEMBUATNYA

   Pukul mentega dan gula perang hingga lembut. Kaut sekeliling mangkuk
dan terus putar selama 3minit sehingga kembang. Masukkan tepung yang sudah
diayak, tepung kacang hijau dan soda bicarbonate dan putar pada kelajuan rendah
sehingga sebati untuk membentuk doh.
   Bentukkan doh kepada bebola kecil dengan berat 5 gm setiap satu. Masukkan
kedalam acuan mangkuk kertas. Letakkan sebiji kacang hazel diatas dan ditekan
sedikit. Susun biskut didalam dulang pembakar yang sudah digris. Bakar dalam
ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180 'C selama 12 - 13 minit sehingga
masak keperangan. Biarkan biskut menyejuk.
   Coklat masakan dicairkan secara 'double boiler'. Isikan coklat cair kedalam
mangkuk kertas yang berisi biskut sehingga coklat menutupi biskut. Hias dengan
gula pastel.


ROSSETTE MENTEGA CERI
SUMBER: BUKU BICARA BISKUT WENDY KOR


BAHAN-BAHANNYA
250 gm. Mentega
100 gm. Gula Aising
1 sudu besar Jus Lemon
280 gm. Tepung Gandum
1/2 sudu teh Serbuk Penaik
60 gm. Serbuk Kacang Badam
50 gm. Ceri Merah & Hijau


CARA MEMBUATNYA
   Pukul mentega dan gula kastor pada kelajuan tinggi selama
1 minit. Kaut sekeliling mangkuk dan terus putar pada kelajuan
tinggi selama 5 minit. Masukkan jus lemon dan putar lagi pada
kelajuan sederhana selama 2 minit.
   Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik
dan juga serbuk badam kedalam adunan sedikit demi sedikit.Putar pada
kelajuan perlahan selama 1 minit.
   Gunakan acuan dahlia untuk mendapatkan bentuk bunga dan hias dengan
ceri merah dan hijau diatas biskut. Bakar dalam ketuhar  yang telah dipanaskan
pada suhu 180 'C selama 15 minit  sehingga masak kekuningan


No comments:

Post a Comment