Thursday, 3 May 2012

GULUNG SEGI TIGA MENAWAN







GULUNG SEGI TIGA MENAWAN


BAHAN-BAHANNYA
10 Biji Kuning Telur
2 Biji Putih telur
150 ml Mentega Cair
85 gm Gula Kastor
50 gm Tepung Gandum
20 ml Air
1 sdm Susu Pekat Manis
1 sdm rata Penstabil
1 sdt Esen Tembikai
Jem - ikut kesukaan


CARA MEMBUATNYA
      Satukan mentega,susu dan esen tembikai. Pukul hingga putih 
dan ketepikan. Didalam bekas yang lain, satukan telur, gula,tepung, 
air dan penstabil. Pukul hingga putih dan pekat Masukkan adunan 
mentega dan kacau rata.
     Buat kulit kek dahulu. Sediakan 2 loyang berukuran 12 x 9 x 1 inci. 
Alas dengan kertas dan sapukan dengan sedikit mentega. Bubuh 4 1/2 
senduk adunan kedalam kedua-dua loyang, ratakan dan bakar didalam 
ketuhar bersuhu 180 'C selama kira-kira 15 minit. Biarkan sejuk.
     Baki adunan dibahagi 2 bahagian. 1 bahagian diwarnakan hijau dan 
1 bahagian lagi diwarnakan kuning. Sediakan 2 loyang segitiga. Alas 
dengan kertas dan sapu dengan sedikit mentega. Tuang 1 senduk adunan 
berwarna hijau kedalam loyang segitiga dan lapiskan dengan 1 senduk 
adunan berwarna kuning. Ulangi proses ini sekali lagi sehingga kedua-dua
adunan habis. Bakar didalam ketuhar bersuhu 180 'C selama 15 minit. 
Biarkan sejuk.
     Keluarkan bahagian kulit dan sapukan dengan jem kegemaran. Bubuh 
kek segitiga, gulung dengan kemas dan simpan didalam peti sejuk.


 *Adunan ini menghasilkan 2 gulung kek.


Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments:

Post a Comment