Wednesday, 9 May 2012

BISKIT GAJUS




BISKUT GAJUS

BAHANA-BAHANNYA
250 gm Mentega
225 gm Gula Kastor
250 gm Tepung Gandum
25 gm Tepung Kastard
50 gm Gajus - dicincang
10 gm Serbuk Penaik
1 sdt Esen Vanila
Secubit Garam
Kacang Gajus- untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA
   Pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Masukkan esen 

vanila, garam, gajus cincang, serbuk penaik dan tepung yang telah 
diayak. Gaul sebati sehingga menjadi doh. Rehatkan selama 20 minit.
   Ambil sedikit adunan dan bentukkan seperti buah gajus. Letakkan 

sebiji gajus sebagai hiasan. Susun diatas dulang pembakar yang telah 
digris dengan sedikit mentega. 
   Bakar didalam ketuhar pada suhu 180 'C selama 20 minit. Keluarkan 
dari ketuhar dan sapukan kuning telur diatas biskut dan bakar lagi 
selama 5 minit atau sehingga masak kekuningan.


Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments:

Post a Comment