GULAI KAWAH TERENGGANU
BAHAN-BAHANNYA
1 kg Daging
100 gm Serai - diketuk
100 gm Bawang Bedar )
50 gm Bawang Putih ) dikisar
50 gm Halia ) bersama
100 gm Lengkuas )
100 gm Rempah Kari Daging
30 gm Serbuk Ketumbar
30 gm Serbuk Jintan Manis
30 gm Serbuk Jintan Putih
50 gm Serbuk Cili
200 gm Kerisik
500 ml Santan
100 gm Gula Melaka
20 gm Garam
300 gm Kentang - dipotong kiub
20gm Asam Keping
CARA MEMBUATNYA
Tumis bahan-bahan yang telah dikisar dan masukkan serai.
Tumis sehingga naik bau. Masukkan rempah kari, serbuk ketumbar,
serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan cili serbuk. Masak
sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan daging, air, asam keping,kerisik dan santan.
Apabila daging sudah empuk, masukkan kentang, gula melaka dan
garam secukup rasa. Perlahankan api dan renehkan sehingga kentang
empuk dan bolehlah dihidangkan.
Published with Blogger-droid v2.0.4
No comments:
Post a Comment