KERUTUP AYAM
BAHAN-BAHANNYA
1 Bahagian Peha Ayam
100 gm Rempah Kerutup
50 gm Jintan Manis
50 gm Jintan Putih
50 gm Ketumbar
10 Biji Badam
1 1/2 Biji Kelapa
100 gm Cili Boh
2 Labu Bawang Besar - dihiris
5 Ulas Bawang Putih - dihiris
1 inch Halia - dihiris
3 Biji Tomato - dibelah
3 Batang Daun Ketumbar - dipotong dua cm sitiap satu
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA
Panaskan minyak, tumis bahan-bahan hiris hingga kekuningan.
Masukkan cili boh dan tumis lagi sehingga pecah minyak. Masukkan
rempah-rempah dan tumis lagi sehingga garing.
Masukkan daging dan kacau supaya daging tidak melekat. Masukkan
santan dan masak kuah sehingga hampir likat. Masukkan badam, tomato,
daun ketumbar dan garam. Perlahankan api dan biarkan kuahnya mereneh
sebelum diangkat.
Published with Blogger-droid v2.0.4
No comments:
Post a Comment